Hvad er SmartWater DNA-mærkning – og hvordan fungerer det?
SmartWater er en væske. Den kan ikke ses med det blotte øje – kun under UV-lys, som får væsken til at lyse stærkt grøngult. SmartWater indeholder en unik kode samt microdots, der er registreret i SmartWaters database, og som politiet har direkte adgang til. Stopper politiet fx en bil med en samling stjålne smykker, vil tyvekosterne øjeblikkeligt kunne spores. At tyvekosterne kan spores, er et rent skrækscenarie for indbrudstyve. Sporbare varer er svære at afsætte, så indtjeningen ryger. Hvis du intet kan hæle, er der intet at stjæle. Samtidig kan politiet lettere optrevle, hvem der står bag kriminaliteten. SmartWaters DNA-mærkning kan bruges juridisk og har internationalt fungeret som bevis i hundredvis af domsfældelser.

Sådan bruger politiet SmartWater
I praksis kan politiet knytte tyvekoster eller en gerningsmand, der har spor af SmartWater på tøjet, til gerningsstedet på to måder:

Microdots
SmartWater-væsken indeholder mikroskopiske partikler på mellem 0,4 og 0,6 mm, de såkaldte microdots. Hver microdot indeholder den unikke kode skrevet med tal. Med et håndholdt mikroskop kan politiet øjeblikkeligt aflæse koden og spore genstanden i SmartWaters internationale database. Politiet har direkte adgang til databasen døgnet rundt.

Analyse i laboratorium
Politiet kan uden omkostninger sende den stjålne genstand til analyse i vores laboratorium. Her kan SmartWater identificere mærkningens unikke kode.

SmartWater er en dobbeltsikret løsning, fordi mærkningen både indeholder microdots og en unik kode.